Blogg

Gäst i huset

2022-10-22

Vår nära vän Martina kom till oss i onsdags, idag är det lördag, och vi har glädjen att få ha henne kvar tills på tisdag när hon ska köra ända upp till Piteå igen. Det är så roligt att hon tar sig tid att komma ner till oss ibland och vi passar på att hitta på lite aktiviteter för henne för att hon inte ska få det långtråkigt i vårt stillsamma hus. Vi har förutom besök i en favoritaffär hunnit med att beundra valparna som Clyde har fått med San-Jo-Les Abba.

Så fina de valparna är! 

I och för sig har det nog varit rätt så aktivt den senaste tiden, åtminstone med våra mått mätt.

Cameron är i ett frisyrbyte och jag saknade inspiration för hur jag skulle få honom att se så fin ut som jag tycker att han är. Min lösning blev en resa till Vålberg i Värmland där jag sedan satt på en pall med ett vinglas i handen och gav många kommentarer när Kickie lyckades  plocka fram en väldigt vacker Cameron med sina saxar.Samarbete i sin bästa form!

Helgen därpå åkte Cameron, Girl och jag till Tånga Hed, bodde i ett mycket litet rum över natten och hade turen att träffa på en kvinna så att vi tillsammans kunde hitta felet till att strömmen försvann. Proppskåp med jordfelsbrytare. 

På utställningen träffade jag många trevliga människor och i ringen uppförde sig mina väldigt bra, fick fina kritiker och ck båda två.

Efter ett samtal från Linda Hansen, som har en kullbror till Cameron, var Ingrid överens med mig om att ett hem behöver en brun hane. Uppfödaren till Connors kull, Kennel Warming, hade fått återbud på den brune sonen och Linda undrade om jag visste någon som kunde vara intresserad av honom.

Jag åkte till Danmark, träffade Linda med hundar och familj och kunde åka hem med Gregory som hon hade varit så snäll att hämta från Warmings så jag slapp åka ännu längre.

Valpen är så lätt att ha med sig och Karin gav oss logi på vår väg hem så vi slapp köra i ett sträck från Fyn till Härkeberga.

Efter några få timmar hos oss verkade det som om han aldrig bott någon annanstans! Det märks verkligen att vi har en valp i huset och jag är så glad att både Malcolm och Cameron står ut med att ha en liten brun hängande i sina öron. Även Fedora som har stor värdighet och integritet ser till att han får busa ordentligt när de brottas och jagar varandra.

Clara mår bra igen. Veckan efter utställningen hade hon hög feber och jag bestämde att om den inte hade gått ner över helgen skulle jag söka veterinär. På söndagen blev det mer akut då hon började blöda ur munnen. Jag blev rädd och åkte till Ultuna djursjukhus.

Vi tillbringade 7 timmar där, de tog ett blodprov som visade att hennes blodvärden var dåliga och att hon hade några lösa framtänder som absolut måste tas bort så snart som möjligt De tyckte även att de kunde se en fistel som gick upp i näshålan. De ville lägga in henne över natten och ge blodtransfusion. Jag nekade till detta och skrev under en försäkran att jag tog hem henne på egen risk. Om hon nu var så dålig att hon kunde dö när som helst skulle hon vara med mig och inte ligga i en bur på ett djursjukhus.

Jag föreslog att hon kunde få antibiotika eftersom hon hade feber men eftersom den maskinen som skulle visa att hon hade en infektion inte var i gång på helgen ville de inte ge antibiotika. Natten hemma blev lugn, jag ringde en av Enköpings erfarna veterinärer, Hans Kindahl,  på måndagen som tyvärr inte kunde hjälpa mig förrän på torsdagen.

Han gjorde då en annan bedömning av Clara. Han tyckte att blodvärdena och min beskrivning av hennes symptom visade på Anaplasma, en fästingburen bakterie. Tänderna såg han inga problem med och blodet trodde han berodde på en skada och sår i munnen brukar alltid läka på någon dag. Han ordinerade antibiotika och tack och lov har hon nu återtagit sin uppgift att hålla reda på hela flocken, inklusive mig och leker, äter och sover precis som hon ska.

Vad ska vi göra när våra erfarna, äldre veterinärer  bestämmer sig för att gå i pension och vi blir hänvisade till nyutbildade veterinärer som kanske ännu behöver många år för att kunna fatta beslut om behandlingar efter sin kunskap om allt som djur kan drabbas av?

Jag hoppas att alla mina hundar ska fortsätta att må bra så att mina besök hos veterinär sträcker sig till vaccinationer och kanske någon tandvård ibland.