Blogg

Ingen Umeåresa

2020-09-19

Jag hade anmält, bokat hotellrum och sett fram emot en resa till norra Sverige. Men det är som vanligt inte lätt att förutse vad som ska hända.

Sedan lungröntgen i slutet av maj har jag vetat att jag har haft "något" på höger lunga. Det har självklart påverkat mig under sommaren och när ytterligare röntgen i slutet av juli visade att "något" inte var en tillfällighet, togs en biopsi som visade misstänkt lungcancer.

Jag hade läst om de långa köerna inom sjukvården och därför satsat på lite roliga händelser som t ex Umeå under hösten. Nu visade det sig att de långa köerna inte innefattar cancer (tack och lov!) så i fredags 11/9 skrevs jag in på Ackademiska i Uppsala, lades in måndag 14/9 och opererades på tisdagen den 15/9.

Enligt läkaren gick allt bra, jag sov och vet inget om det, men den planerade titthålskirurgin kunde inte utföras utan det blev en öppen operation. Jag hade fått veta under inskrivningen att det kunde bli så. Beslut om operationsmetod tas av läkaren  under en operation.

Anledningen att den större operationen valdes var att lungan "fastnat" och blivit "fastbränd" i bröstkorgen vilket kan ske efter en strålbehandling. Jag fick strålbehandling vid min bröstcancer 1999. Jag frågade om det kan ha påverkat min andfåddhet och det var troligt. Så nu har jag förmodligen äntligen fått veta varför jag blir så andfådd när jag försöker visa hund i ringen!

Igår 18/9 hämtade Ingrid, min syster, mig från sjukhuset och nu är jag hemma med smärtlindrande tabletter, svaga ben och vila.

Det har gått väldigt bra hemma för Ingrid och hundarna och jag har känt mig helt lugn för dem alla under tiden som jag har fått bli så fantastiskt väl omhändertagen på Thorax att jag nästan kunde ha valt att flytta in där för en längre tid. Jag har bara träffat omtänksamma, rara och hjälpsamma personer under min tid som patient och det hjälper mig när jag nu satsar på att snart vara helt tillbaka igen. Prover kommer att tas på min lunga och de lymfkörtlar som togs bort och har jag en riktigt stor tur kan jag slippa ytterligare behandlingar.

Nu ser jag fram emot att umgås med hundarna och njuta av ett riktigt vackert höstväder! Hösten har nog alltid varit min favoritårstid.